o nama...

NAŠA MISIJA

…je da iskoristimo što više agro ostataka sa Vojvođanskih ravnica i ponudimo našim potrošačima što veći izbor vrsti peleta.

Zaštita životne sredine je naš priritet. Korišćenjem obnovljive energije u vidu agro peleta, sačuvaćemo ogromne površine šuma.

Istorija razvoja preduzeća

Selenča ima preko 10 aktivnih pogona za proizvodnju metli koji učestvuju na 50% evropskog tržišta ovog proizvoda. Ovi proizvodnjači su svoj odpad od osnovnog materijala od kojeg se pravi metla – sirak, bacali po lokalnim deponijama i kao takav ga spaljivali.

Tu se rodila ideja! Naša firma, koja se i sama bavila proizvodnjom metli je videla tu veliki potencijal i počela sa istrživanjem mogućnosti pravljenja peleta od ovog otpadnog materijala kao iistraživanje postojećeg tržišta koje je u tom momentu bilo jako malo i ova grana ogrevne industrije je bila relativno mlada kod nas u državi.

Ispitivanje odpadnog sirka je potvrdilo ono u šta smo celo vreme verovali a to je da se od ove bio-mase može praviti kvalitetan pelet. 2007. godina je godina kad otvaramo naš prvi mali, ogledni pogon u Selenči koji je bio među prvih 5 peletara u Vojvodini u to vreme.

Slede dve godine izrade, testiranja i prilagođavanja domaće tehnologije za proizvodnju peleta, koja je tad bukvalno bila na začecima, bez iskustva i ne razvijena. Od 2009. godine proizvodnja se polako standardizuje i ustaljuje i uz najbolje pronađena rešenja se ulazi u konstantnu proizvodnju. Preduzeće kreće da radi i pelet od sojine slame. Sojina slama i sirak ostaju osnovne bio-mase od kojih pravimo pelet. Ova, prva faza, traje do kraja grejne sezone 2016. godine posle čega sledi druga faza u kojoj se nalazimo danas. Period prve faze i razvoja tehnologije daje našem preduzeću ogromno znanje i iskustvo u proizvodnji peleta i svrstava nas među pionire proizvodnje peleta.

Druga faza je nova faza, u novom proizvodnom pogon, u novom mestu. 2016. godine preduzeće se preselilo u Ratkovo u novu proizvodnu halu, proširilo i povećalo svoje proizvodne kapacitete kao i obnovilo proizvodnu tehnologiju.